CE belgesi, ürünün amacına uygun bir şekilde kullanılması halinde güvenli olduğunu gösteren genel bir işarettir.

ce, ce belgesi, ce makine, ce yapı malzemeleri, ce belgesi teklif, ce direktif, makine direktifi, ce
ce, ce belgesi, ce makine, ce yapı malzemeleri, ce belgesi teklif, ce direktif, makine direktifi, ce

CE Belgesi Danışmanlik Hizmeti

CE belgesi Avrupa Birliği tarafından 1985 yılında benimsenen yaklaşım politikası kapsamında hazırlanan yeni yaklaşım talimatları kapsamındaki ürünlerin bu talimatlara uygunluğunu ve gerekli değerlendirilme faaliyetlerinden geçtiği anlamına gelen birlik işaretidir. CE belgesi, ürünün amacına uygun bir şekilde kullanılması halinde güvenli olduğunu gösteren genel bir işarettir. CE işareti kalite işareti gibi düşünülmemelidir. Çünkü CE tüketiciye kalite güvencesi ile sağlanamaz. Güvenli olması ön plandadır. Çoğu kalite işareti isteğe bağlı olmasına karşın CE zorunlu bir işarettir. Ürünün Avrupa birliği teknik mevzuatına ve kriterlerine uygun olduğu anlamına gelir.

CE belgesi bir marka ya da kalite belgesi değildir. CE işareti taşıyan ürünler Avrupa birliği ile ilgili direk tipleri uygun ve gerekli tüm kriterlerin yerine getirildiğinin kanıtıdır Avrupa Birliği'nde c e belgesinin kapsamına alınan ürünler bu işaret olmaksızın pazara sunulamaz. Pazara sunmak hem Avrupa Birliği ülkeleri tarafından üretilen ürünleri ve Avrupa Birliği başından bu ülkeleri ithal edilen bütün ürünleri kapsamaktadır Bundan dolayı ülkemizdeki ihracatçıları Avrupa Birliği'ne yapacakları ihracatlarda CE belgesi hususuna önem vermeleri gerekmektedir.

CE işareti özellikle son yıllarda Avrupa Birliği’ne giriş süreci kapsamında ülkemiz adına yaşanan olumlu gelişmeler ileriki dönemlerde bazı avantajları beraberinde getirecektir. Bunun için ülkemizin bazı Avrupa Birliği mevzuatlarını uygulayabilmek için üstlendiği sorumluluk ve düzenlemeleri yaptığı takdirde, gerekli yetkiyi alarak kendisinin görevlendirdiği test ve belgelendirme kuruluşlarına CE işareti verme yetkisini kazanmıştır. Bu sayede CE işareti taşıması gereken bir ürünü Avrupa birliği ülkelerine ihraç eden ihracatçılarımızın ve üreticilerimizin satacağı ürünlere CE belgesi almak için ihracat yapacağı Avrupa birliği ülkelerinin belgelendirme ve test kuruluşlarına başvurma zorunluluğu olmayacaktır.

 

CE BELGESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Fransızca’da “Avrupa’ya uygunluk”  (Conformie Europeene) anlamında olan CE belgesi, Avrupa Birliğinin “yeni yaklaşım politikası” kapsamında teknik mevzuata uyum çerçevesinde 1987 yılında yayınlanan “Yeni Yaklaşım Direktifleri” ürünleri için geçerli olan bir işarettir. CE belgesi olan bir ürün, ilgili Avrupa Birliği direktiflerinin temel güvenlik ve sağlık gereksinimlerini yeterli düzeyde karşıladığı kabul edilmektedir. Her talimatta bulunan temel güvenlik ve temel sağlık gereksinimleriyle alakalı zorunlu koşullar bu çerçeveye giren bütün ürünler tarafından karşılanması zorunludur. Özetlemek gerekirse CE belgesini sadece bir kalite işareti olarak görmemek gerekmektedir.

CE işareti ürünün çevreye, insana ve doğaya karşı minimum güvenlik şartlarında olduğunun bir güvencesidir. Bu güvence sayesinde ürün ticari olarak Avrupa’da bir kimlik sahibi olur. Yayınlanan bu talimatlarda ürünün tanımı, olması gerekli minimum güvenlik şartları, taşıdığı mevcut riskler ile değerlendirmeye uygunluk prosedürleri yer almaktadır. CE belgesi herhangi bir hizmet ya da ürünün, Avrupa birliği standartlarına ve mevzuatına uygun olduğunu belirten bir işarettir.

 

CE BELGESİ VEREN FİRMALAR

CE işareti alabilmek için öncelikle CE belgesi veren firmalar ile birlikte hareket etmek gerekir. Ya da CE işareti vermeye yetkili kuruluşlar üzerinde başvuru yapılması gerekir. Çalışmaya öncelikle gerekli evraklar hazırlanarak başlanır. CE işareti almak için gerekli evrakların en önemlisi belgeye esas söz konusu ürünün özenle ve şartlara uygun hazırlanmış teknik dosyadır. Bu teknik dosya ürüne ait tüm iç ve dış faktörleri, ürünün detaylı özellik ve bilgilerini bulundurmak zorundadır. Buna teknik çizimler ve ürün hacmi, boyutu, içeriği dahildir.

Bu hazırlık aşamasıyla birlikte gerekli CE laboratuvar analiz ve test çalışmalarının hazırlanması zorunludur. Laboratuvar analizleri ancak yetkilendirilmiş akredite laboratuvarlar üzerinden yapılabilirler. Ancak işaretin alınacağı ürünler zorunlu kapsama girmiyorlarsa (CE alması zorunlu ürünler için aşağıdaki listelere bakabilirsiniz) bu durumda yapılması gereken "Self Deklerasyon" adı verilen firmanın kendi ürününe CE sertifikası ve standardı oluşturması ve yayınlamasıdır. Ancak bunun konuda uzman iyi bilen hazırlanması daha faydalı olacaktır.

CE belgesi almak için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

 

HER ÜRÜN İÇİN CE BAŞVURUSU GEREKLİ Mİ?

Üretici Avrupa Birliği tarafından Onaylanmış herhangi bir kuruluşa başvurmadan da ürünlere CE işareti yerleştirilebildiği durumlar vardır. Bunun için üreticiler her ürün ile alakalı ilgili talimatları dikkatli bir şekilde okumalı bu çerçevede ürettikleri ürünlerle alakalı incelemeleri ve gerekli raporu hazırlayarak bu ürünü yürürlüğe koyacak kamu kuruluşuna sunmalıdır.

 

CE İŞARETİ TAŞIMASI ZORUNLU ÜRÜNLER NELERDİR? HANGİ ÜRÜNLERDE CE BELGESİ ZORUNLUDUR?

Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan bütün ürünlerde CE belgesi bulunmalıdır. Aşağıdaki listede CE işareti taşıması zorunlu ürünler sınıf listesi belirtilmiştir. Avrupa birliği ülkelerine yapılan ürün ihracatlarında 21 adet CE uygunluk işareti bulundurması zorunlu olan ürün kategorileri bulunmaktadır. Bu uygunluk işaretlerinin ne olduğu ve hangi sorumlu kuruluşlardan alındığı ise şöyledir:

 

 

  1. (305/2011/AB) Yapı Malzemeleri Yönetmeliği

  2. (95/16/AT)/Asansör Yönetmeliği

  3. (2009/142/AT)/Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik

  4. (92/42/AT)/Sıvı ve Gaz Yakıtlı Yeni Sıcak Su Kazanlarının Verimlilik Gereklerine Dair Yönetmelik

  5. (97/23/AT)/Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği

  6. (2009/48/AT)/Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik

  7. (89/686/AT)/Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği

  8. (2006/42/AT)Makina Emniyeti Yönetmeliği

  9. (93/42/AT)/Tıbbi Cihaz Yönetmeliği

  10. (98/79/AT)/Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği

  11. (2004/22/AT)Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği

  12. (2009/23/AT)/Otomatik Olmayan Tartı Aletleri Yönetmeliği

  13. (2006/95/AT)Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat İle İlgili Yönetmelik

  1. (2004/108/AT)Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği

  1. (2009/105/AT)/Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği

  1. (90/385/AT)/Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği

  1. (94/9/AT)/Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik

  1. (93/15/EEC)/Sivil Kullanım Amaçlı Patlayıcı Maddelerin Belgelendirilmesi Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik

  1. (2000/9/AT)/İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmeliği

  2. (2013/53/AB)/Gezi Tekneleri Yönetmeliği

  1. (99/5/AT)/Telsiz ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği

 

CE BELGESİ OLMAZSA NE OLUR?

Bu işarete sahip olmayan ürünler Avrupa Birliği sınırları içerisine giremez. Gerekli mevzuat uyumu tamamlandıktan sonra bile bu işarete sahip olmayan ürünlerin iç piyasaya da sunulması mümkün değildir.

 

CE BELGESİ MODÜLER SİSTEM NEDİR?

Yeni yaklaşım direktiflerindeki her ürün için teker teker özel uygunluk incelemesi yerine genel ir yaklaşım ile 13 Aralık 1990 tarihinde modüler sistem geliştirilmiş ve bunun sonucunda Modüler Yaklaşım Kararı alınmıştır. Mevzuat hazırlayıcı kişi, düzenleme yapmak istediği bir sektörde sağlık, güvenlik ve çevre korunmasını sağlamak için buradaki malların özelliklerine ve sahip oldukları risk oranlarına göre seçilen modüler kombinasyon ile ilgili mevzuatları kapsamına aldıktan sonra uygunluk değerlendirme prosedürlerini belirleyebilmektedir. Bu yaklaşım kapsamında A’dan H’ye kadar toplam 8 farklı modül vardır. Bu modüller ürünlerin risk oranlarına göre ayrılır.

 

CE İŞARETİ ÜRÜNE NASIL YERLEŞTİRİLİR?

CE işaretinin ürüne nasıl yerleştirileceği, ilgili talimatlarda belirtilir. Bu ürünlerin CE işaretli bir şekilde piyasaya sunulması üreticinin sorumluluğundadır. Ancak üretici veya üreticinin temsilcisi Avrupa Birliği içerisinde değilse bu sorumluluk ithalatçı firma tarafından yerine getirilmelidir. Üreticinin CE işaretini ürüne yerleştirilebilmesi için farklı alternatifleri vardır. Düşük riskli ürünlerin güvenli uygun olup olmadığı üreticinin kendisi tarafından testi edilebilirken, yüksek riskli ürünlerin güvenliğe uygun olup olmadığı, adı Avrupa Birliği’nin resmi gazetelerinde yayınlanmış yetkili kuruluşlar tarafından test edilmektedir.

 

CE BELGESİ YANLIŞ ALIRSANIZ

Maliyeti düşürmek amacıyla ürününü gerekli testlere sokmayan firmaların almış oldukları CE işareti ihracat safhasında büyük sorunlara neden olmaktadır. Ürün ihraç edilirken ürüne ait CE raporlarının da müşteriye birlikte gönderilmesi gerekir. Bu raporlarda ürün için gerekli testler bulunmalıdır. Bu testlere sokulmayan ürün müşteri tarafından geri çevrilir. Bu durumda firma ek masraflarla zarara uğrarken büyük bir prestij kaybına da sebebiyet verirler.

CE Belgesi Nedir?