ISO 50001 : 2018 Enerji Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 50001 : 2018 Enerji Yönetim Sistem Belgesi Nedir?
Günümüzde üretim her geçen gün artmakta buna paralel olarak ise enerji kaynakları azalmaktadır. Üretimin artışı ile sanayilerde enerji kaynaklarının etkin kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım, tekrar kullanım kavramları önem kazanmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir enerji tasarrufuna gidilmesi ve bir enerji yönetim sistemi oluşturulması kaçınılmazdır.
ISO 50001 kuruluşunuzda bir Enerji Yönetim Sistemi kurmanıza, işletmenize, sürdürmenize ve iyileştirmenize olanak sağlayan gereklilikleri belirten uluslararası bir standarttır. ISO 50001’in amacı kuruluşunuzun enerji verimliliği ve enerji tüketimi gibi konuları da içeren enerji performansını sürekli iyileştirebilmesi adına sistematik bir yaklaşımı takip etmesini sağlamaktır. ISO 50001 kuruluşunuzda tek başına uygulayabileceğiniz bir yönetim sistemi olup, aynı zamanda diğer yönetim sistemleriyle entegre olarak da uygulanabilmektedir.
Enerji yönetimi, güvenlikten, üretim kalite ve miktarından, çevresel sorumluluklardan taviz vermeden enerjinin verimli kullanımıdır. Enerji Yönetim Sistemi, organizasyonların enerji verimliliğini yükseltmek için gerekli olan, süreç ve sistemleri oluşturmalarını, bu süreç ve sistemlerin uygulanmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bu standart tüm enerji türlerini kapsamakta olup, kuruluşları etkin enerji yönetimine, maliyetlerin azaltılmasına ve çevreye karşı duyarlılığa teşvik eder.
ISO 50001 : 2018 Enerji Yönetim Sistem Belgesinin Faydaları Nedir?
-Kuruluşunuzun enerji performansını ve enerji kullanımını sürekli iyileştirmenize yardımcı olur.
-Daha verimli bir enerji kullanımı konusunda bir politika oluşturmanızı ve uygulamanızı sağlar.
-Enerji verimliliği hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.
-Sera gazı (GHG) salınımının ve karbon salınımının azaltılmasını sağlar.
-Enerji konusundaki risklerinizi yönetebilmenizi sağlar.
-Enerji ve çevre ile ilgili yasal mevzuat ve gerekliliklere uyum sağlamanızı kolaylaştırır.
-Küresel olarak tanımış ve kabul görmüş bir standarda uygunluğunuzu sağlar.
-Müşterileriniz, paydaşlarınız ve tüm ilgili taraflara güven verir.
-Kurumsal imajınızı güçlendirir.
-Tüm çalışanlarınızın enerji ve çevre konusundaki bilinç ve farkındalıklarının artmasını sağlar.
-Dünyanın ve genç nesillerin geleceğini korumanıza yardımcı olur.
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İHALELERİ; Gireceğiniz kamu ve özel sektör ihalelerinde bir adım önde olmanızı sağlar.
ISO 50001 : 2018 Zorunluluğu
25 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik“in 8. maddesinin 2. fıkrasına göre, Enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü kamu binaları, ticari ve hizmet binaları, elektrik üretim tesisleri ile endüstriyel işletmeler ve enerji yönetim birimi kurmakla yükümlü organize sanayi bölgeleri ile endüstriyel işletmeler en geç 2023 yılı sonuna kadar TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kurmak ve belgelendirmek zorundadırlar. Enerji yönetim sisteminin güncel tutulmasından ilgili kurum, kuruluş ve işletmeler sorumludur.
Aynı yönetmeliğin 15. maddesinin 3. fıkrasında da Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) desteklerinden yararlanmak isteyen endüstriyel işletmelerin belgelendirmeye esas olan yürürlükteki TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgeye sahip olması veya belgelendirme başvurusu yapıldığına dair başvuru yapılan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş belge sunmaları zorunludur.
Aynı yönetmelikte Elektrik üretim lisansına sahip tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri beş yüz TEP ile bin TEP arasında olan, ticaret ve/veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmelerin de Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) desteklerinden yararlanabilmeleri için TS EN ISO 50001 belgelendirmesine ilişkin yukarıda belirtilen şartı karşılamaları zorunlu tutulmuştur.
Başvurusu kabul edilmiş, değerlendirilmiş ve desteklenmesi kararlaştırılmış olsa dahi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardına göre Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgeye sahip olunmadıkça destek ödemesi yapılmamaktadır.
2023 Yılı Sonuna Kadar ISO 50001 : 2018 Kurmak ve Belgelendirmekle Yükümlü Kuruluşlar
-Endüstriyel İşletmeler (Yıllık 1000 TEP ve üzeri enerji tüketimi olanlar),
-Elektrik Üretim Tesisleri (Kurulu gücü 100 MW ve üzeri olanlar),
-Organize Sanayi Bölgeleri (Faal işletme sayısı 50 ve üzeri olanlar),
-Kamu Binaları (10.000 m2 ve üzeri alana sahip veya yıllık 250 TEP ve üzeri enerji tüketimi olanlar),
-Ticari Binalar ve Hizmet Binaları (20.000 m2 ve üzeri alana sahip veya yıllık 500 TEP ve üzeri enerji tüketimi olanlar).
ISO 50001 : 2018 Belgesi Almak İstiyorum Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
ISO 50001 için firmanın büyüklüğü, şube sayısı, çalışan sayısı gibi bilgiler önemlidir. Belge temini için danışmanlarımızdan bilgi almanız önemlidir. Uzman ekibimiz işletmeniz için en iyiyi düşünerek hareket eder tüm adımları kontrol edip size doğru fiyat teklifi sunar.
ISO 50001 : 2018 Belgesi İçin Hangi Akreditasyon İşletmem İçin Gereklidir?
ISO Kalite belgeleri TÜRKAK ve uluslararası akreditasyonlu olarak verilmektedir.
Farklı Belge akreditasyonlarında maliyetler değişmektedir.
Bizi arayarak belge alma nedeninizi ilettiğinizde akreditasyonla ilgili net bilgiye ulaşırsınız.
ISO 50001 : 2018 Sistem Belgelendirme Süreci:
-ADEN KALİTE Online Teklif başvuru yapılması,
-Belgelendirme Tetkikinin gerçekleşmesi,
-SONUÇ: Belge almaya hak kazanılması.
Gerekli Evraklar Nelerdir?
-Vergi Levhası (Şahıs Firmaları İçin Yeterli olacaktır.)
-Ticaret Sicil Gazetesi
-Faaliyet Belgesi
-Oda Kaydı
-İmza Sirküsü
-SGK'lı çalışan listesi
ISO 50001 : 2018 Belgesi Almak Ne Kadar Zaman Alır?
ISO 50001 belgesi almak akreditasyona ve çalışan sayınıza göre değişiklik gösterecektir. En doğru belgelendirme süreci için; bizi arayarak firmanıza ait bilgileri (Çalışan sayısı, il vb.) paylaşırsanız ne kadar sürede belge teslimatı yapılabileceğimiz konusunda net bilgilere ulaşabilirsiniz.
ISO 50001 : 2018 Belgelerinin Geçerlilik Süresi Nedir?
ISO 50001 Belgesinin ve tüm ISO belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Belgelendirmeler 3 yıl olarak yapılır ve her sene ara denetim ve gözetim işlemleri yapılır. 1 yılını doldurmuş ve yenilenmemiş belgeler geçerliliğini kaybeder.
ISO 50001 : 2018 Belgesi Kimler İçin?
ISO 50001, her tür, boyut ve sektör kuruluşları için uygundur.
ISO 50001 : 2018 Belgesi Yanında Almam Gereken Başka Belgeler Var mı?
ADEN KALİTE olarak işletmenizin ihtiyacı olabilecek tüm belgeleri size sunuyoruz. Örneğin; Enerji firmanız için ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi almanız gerekir. Kamu ve özel sektör ihalelerinde mutlaka sizden istenecek belgelerdir. ISO 50001- ISO 9001 - ISO 14001 Belgeleri.
Bizimle Çalışmanız Ne Gibi Yararlar Sağlar?
En az maliyet ve en hızlı şekilde ISO Belgesine ulaşmak için yanınızdayız. İhaleye mi Gireceksiniz? Belgeleriniz Eksik ya da yok mu? Hızlı Başvuru ve Belge Teslimi İçin Bizi Arayın
Adres : Aşağı Yahyalar Mah. 996 Sk. No:9/K15 Yenimahalle/Ankara
Mail : info@adenkalite.com
Telefon : 0 312 999 91 26
Mobil : 0 505 766 00 32
Aden Kalite Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri
Copyright © 2024 Aden Kalite